Rozdiel medzi štruktúrovanými a polostrukturovanými rozhovormi v kvalitatívnom výskume

Obsah:

Anonim

Rozhovor je jednou z najrozšírenejších metód zhromažďovania údajov v kvalitatívnom výskume. V podnikaní analytici manažmentu a výskumníci trhu používajú rozhovory s cieľom získať perspektívy manažérov a zisťovať preferencie spotrebiteľov. Štýly techník pohovorov zahŕňajú formálny štruktúrovaný prístup a flexibilnejšiu štruktúrovanú formu. Povaha uskutočňovaného výskumu pomáha určiť najvhodnejší typ rozhovorov, ktoré sa majú uskutočniť.

identifikácia

Štruktúrované rozhovory vyžadujú použitie súboru štandardizovaných otázok, ktoré výskumník vytvorí vopred. Často je v dotazníku rozhovorov niekoľko otázok otvorených otázok podľa projektu kvalitatívnych usmernení pre výskum v Robert Wood Johnson Foundation v New Jersey. Takto štruktúrované rozhovory pripomínajú dotazníky alebo prieskumy. Semištruktúrované rozhovory tiež používajú rozhovor s niekoľkými otázkami, ktoré boli vypracované vopred, ale umožňujú aj tazateľovi, aby sa odklonil od sprievodcu rozhovorom a požiadal o následné kroky, aké to vyšetrovateľ považuje za vhodné. Napríklad, odpovede respondenta na pripravenú otázku môžu vyvolať problémy, ktoré si tazateľ želá preskúmať ďalšie následné otázky.

Vlastnosti

Štruktúrované rozhovory udržujú poradie a formulovanie otázok konzistentné v rozhovoroch s cieľom zabezpečiť konzistentnosť zhromažďovaných údajov, uviedla Robert Wood Johnson Foundation. Naproti tomu semistruktúrované rozhovory môžu predpísať kombináciu otázok a všeobecnejšie témy. Otázky v čiastočne štruktúrovaných rozhovoroch sú otvorenejšie, aby mohli anketári sledovať problémy, ktoré sa líšia od sprievodcu. Kvôli otvoreným odpovediam tazatelia často zaznamenávajú pološtruktúrované rozhovory.

funkcie

Výskumníci používajú štruktúrované rozhovory, keď majú dobre rozvinuté vedomosti o sledovanej téme. Keď existuje dostatočná výskumná literatúra na poskytnutie dostatočných vedomostí na vypracovanie relevantných otázok, štruktúrovaný rozhovor je postačujúci, uviedla Robert Wood Johnson Foundation. Keď je literatúra menej rozvinutá a výskumný pracovník chce lepšie porozumieť danej téme, semistruktúrované rozhovory poskytujú spôsob, ako získať ďalšie vedomosti tým, že umožňujú respondentom vyjadriť svoje názory vlastnými slovami.

Vytvorené údaje

Robert Wood Johnson Foundation poznamenal, že štruktúrované rozhovory ponechávajú malý priestor na zmenu odpovedí. Znamená to, že štruktúrované rozhovory uľahčujú kódovanie údajov na analýzu. Semištruktúrované rozhovory odhaľujú viac otvorených kvalitatívnych údajov, ktoré vyžadujú viac času na analýzu, pretože tazateľ musí prečítať poznámky a počúvať prepisy, pričom si všimne a sumarizuje dôležité body a vzory.