Ako vypočítať rozpätie cien

Obsah:

Anonim

Cenová marža (nazývaná aj hrubá marža) je časť ceny výrobku alebo služby, ktorá presahuje náklady, vyjadrená v dolároch alebo v percentách z ceny. Firmy zvyčajne používajú vzorce na označovanie, aby pridali vopred stanovené percentá k nákladom položky za účelom dosiahnutia ceny. Nie všetky produkty v inventári podniku majú rovnakú značku alebo cenovú maržu. Spoľahliví podnikatelia vypočítajú cenové rozpätie, aby poskytli informácie na analýzu relatívnej ziskovosti rôznych produktov, či už marža vytvára čistý zisk nad nákladmi, koľko zľavňuje ceny za predaj a oveľa viac.

Určte náklady na produkt alebo službu. Náklady zahŕňajú náklady na materiál a prácu na spracovanie alebo výrobu. V závislosti od produktu a charakteru podnikania môžu náklady zahŕňať také faktory, ako je rozbitnosť alebo znehodnotenie. Napríklad, ak zaplatíte 5 dolárov za kus materiálu, 1 000 dolárov za týždeň za prácu na spracovanie 500 kusov (2 doláre / kus) a 1 dolár za kus za znehodnotenie a iné výdavky, celková cena práce dosiahne 8 dolárov / kus.

Znížte cenu položky z ceny. Výsledkom je cenové rozpätie produktu v dolároch. Ak položka má cenu 15 USD a cenu 25 USD, odčítate 15 USD z 25 USD a získajte cenovú maržu vo výške 10 EUR.

Vyjadrite ziskové marže ako percentá. Jednoducho rozdelte cenovú maržu v dolároch o celkovú cenu a vynásobte 100 (alebo použite percento kľúča na kalkulačke). Ak je cena stanovená na 25 USD / kus s cenovou maržou 10 USD / jednotku, rozdelte 10 USD o 25 USD a dostanete 0,40. Vynásobte 0,40 za 100 a získajte percento (40 percent).

Tipy

  • Ak používate značkovací vzorec, ktorý určuje cenu tým istým spôsobom, ktorý je potrebný na výpočet cenových rozpätí, môžete ušetriť čas pomocou hodnoty nákladov na označenie a preskočiť krok 1.