Čistý dlh voči kapitálovému pomeru

Obsah:

Anonim

Obchodníci často používajú pomery na určenie finančného zdravia svojej firmy. Pomer čistého dlhu k vlastnému kapitálu pomáha manažérom posúdiť, či ich firma má primeranú výšku dlhu.Keď sa pomer stane príliš vysokým alebo príliš nízkym, upozorní obchodných manažérov, ktorí potrebujú zmeniť usporiadanie zdrojov finančných prostriedkov firmy.

Čistý dlh

Kým hrubý dlh zahŕňa celý dlh, ktorý firma dlhuje, čistý dlh odpočíta z peňažnej hotovosti, peňažných ekvivalentov a krátkodobých investícií. Napríklad, ak firma dlhuje celkovo 1,25 miliardy dolárov a má hotovostný zostatok vo výške 1 miliardu dolárov, čistý dlh je 250 miliónov dolárov. Firmy, ktoré majú veľké hotovostné zostatky, radšej používajú čistý dlh namiesto hrubého dlhu.

kapitál

Hodnotu kapitálu firmy môžete nájsť pridaním čistého dlhu spoločnosti k vlastnému imaniu. Môžete ju nájsť aj odpočítaním hotovosti, peňažných ekvivalentov a krátkodobých investícií spoločnosti od jej celkových aktív. Môžete použiť hrubý dlh pri výpočte kapitálu firmy v iných výpočtoch, ale mali by ste konzistentne používať čistý dlh, ak ste ju už použili raz v tom istom výpočte.

Pomer čistého dlhu k kapitálu

Ak chcete určiť pomer čistého dlhu ku kapitálu, rozdelíte čistý dlh spoločnosti na jej kapitál. Napríklad, ak má spoločnosť čistý dlh vo výške 69,7 milióna dolárov a akcionársky kapitál vo výške 226,4 milióna dolárov, jej kapitál dosahuje 296,1 miliónov dolárov a jej pomer čistého dlhu k vlastnému kapitálu je 23,5 percenta. To znamená, že spoločnosť používa dlh na získanie 23,5% svojich finančných prostriedkov. Pretože iným zdrojom financovania je akcionársky kapitál, ktorý môže pochádzať z akcií alebo finančných prostriedkov vložených majiteľmi firmy, to tiež znamená, že 76,5% finančných prostriedkov firmy pochádza od akcionárov alebo vlastníkov.

dôsledky

Všeobecne platí, že čím vyšší je pomer čistého dlhu k kapitálu, tým vyššie riziko, ktorým čelí. Dôvodom je, že účtovanie dlhu vyžaduje, aby firma uskutočňovala pravidelné platby. Na druhej strane majitelia alebo akcionári spoločnosti majú tendenciu byť flexibilnejší. Ako taká, firma s vysokým pomerom čistého dlhu k kapitálu čelí vysokému tlaku na vytvorenie pozitívneho zisku. Nižší pomer však nie je vždy lepší, pretože priemerný dlh, ktorý majú podniky, sa líši od rôznych priemyselných odvetví.