Definícia okružného dlhu

Obsah:

Anonim

Kruhový dlh je situácia, v ktorej existuje skupina dlžníkov a veriteľov takým spôsobom, že čistý konečný veriteľ v reťazci je zadlžený prvému veriteľovi. Každý člen je dlžník aj veriteľ.

Čistá bilancia nuly

Zjednodušená forma kruhového dlhu by zahŕňala napríklad troch jednotlivcov. Jednotlivec A dlhuje 100 dolárov jednotlivcovi B. Jednotlivec B dlhuje 100 dolárov individuálnemu C. Individuálne dluží 100 dolárov jednotlivcovi A. Čistý zostatok všetkých dlhov medzi tromi jednotlivcami je nulový.

Zosúladený pozitívny zostatok

Použitím príkladu troch osôb osoba A dlhuje 100 dolárov osobe B, ktorá dlhuje 50 dolárov za osobu C, ktorá dlhuje 100 dolárov na osobu A. Tento kruhový dlh môže byť zosúladený tak, že dlhuje B $ 50 a zvyšné dlhy sú zrušené.

Lineárne dlhové reťazce

Aby mohol existovať kruhový dlh, medzi všetkými stranami musí existovať uzavretá slučka. Napríklad strana A dlhuje stranu B a strana B má účasť na strane C, ale strana C dlhuje A alebo B. Táto situácia sa niekedy nesprávne označuje ako kruhový dlh, ale je vhodnejšie nazývaná ako "lineárny dlhový reťazec" alebo "lineárny reťazec pohľadávok."