Ako vypočítať pomery platnosti obsahu

Anonim

Bezcenné alebo podstatné - to je meranie pomeru platnosti obsahu alebo CVR. Snaží sa nájsť empirický spôsob, ako odhadnúť hodnotu objektu, C.H. Lawshe vyvinul CVR vzorec na určenie toho, aký podstatný je objekt, produkt alebo zamestnanec pre potreby. Vzorec je založený na hodnotení od skupiny odborníkov v oblasti súvisiacej s daným objektom, výrobkom alebo osobou.

Zostavte skupinu odborníkov, ktorých úlohou bude hodnotiť objekt, produkt alebo zamestnanca. Ich odpovede môžu byť "podstatné", "užitočné" alebo "nie nevyhnutné". Veľkosť skupiny môže byť taká malá ako päť, hoci čím viac názorov dostanete, tým presnejšie určenie bude.

Zaznamenajte počet "základných" hodnotení daného objektu alebo osoby.

Použite nasledujúci vzorec, pričom použite celkový počet expertov (N) a číslo, ktoré hodnotili objekt ako podstatný (E):

CVR = (E- (N / 2)) / (N / 2)

Ako príklad povedzme, že ste zostavili tím 10 odborníkov, z ktorých sedem ocenilo produkt nevyhnutným:

CVR = (7 - (10/2)) / (10/2) CVR = (7-5) / 5} CVR = 2/5 CVR = 0,40

Interpretujte výsledky. CVR sa môže pohybovať medzi -1,0 a 1,0. Čím bližšie k 1.0 je CVR, tým podstatnejší je objekt považovaný za. Naopak, čím bližšie k -1,0 je CVR, tým je viac nepodstatné.

V príklade bol CVR 0,40. Zatiaľ čo toto číslo je pozitívne, vykazuje v produkte nejaké pochybnosti. Keby sa deväť alebo desať odborníkov zhodlo, že položka je užitočná, výsledok by bol 0,80 alebo 1,0, čo je oveľa lepšie. Naopak, ak by len jeden odborník myslel, že daná položka je užitočná, CVR by bola -0,80, čo ukazuje, že položka nie je veľmi dôležitá.